BİR DEVLET ARMAMIZ BİLE YOK

Bir Devlet Armamız Bile Yok

Ya bakıyorumda bir devlet armamız bile yok.Daha geçenlerde bir devlet arması yapılacağı açıklandı.Hazır gündemde bu varken size bununla ilgili bir makale hazırlamak istedim.
Acaba hiç düşündünüz mü ''neden bizim hiç devlet armamız yok?'' diye.
İngiltere'nin aslanlı ve atlı, Hollanda'nın çift aslanlı armasını hatırlayın.Alabama eyaletinin kartallı armasını da hatırlayın.Moldova'nın Çeçenistan'ın,Kazakistan'ın bile arması vardır ama bizim devletimizin arması yoktur.
Çok tuhaf değil mi?
Bir de Osmanlımızın 2.Abdülhamid döneminde kemale eren o ihtişamlı devlet armasının şeklini ve incelikle işlenmiş mesajlarını düşününce bu eksikliğin acısı daha  derinden dağlıyor  yüreğimize.Abdülhamid'in 17 Nisan 1882 tarihli emri üzerine hazırlanan Osmanlı devlet arması Cumhuriyet ilan edilinceye kadar kullanılmıştır.Ama 1923'den sonra nedense armasız bir devlet haline gelmişiz yada getirilmişiz.
Neden ve Nasıl mı? gelin beraber şimdi bu konuya göz atalım.
1925 yılında Bakanlar Kurulu bir devlet arması yarışması açmış ve sonuçta ressam Namık İsmail arması 1.seçilmiştir ama sıra icraata gelince tık yoktur.Asla kullanılmayan  arma unutulup gitmiştir. Tabii ortaya çıkan armanın bir armadan çok olsa olsa bir kolej armasına benzediğini,Osmanlı'nın ihtişamından eser bulunmadığını görmek için şahin bakışlı olmaya gerek yok.Buyurun karşılaştırın.
 
Osmanlı arması.
 
 
Namık İsmail'in arması.
 
Ama asıl acı olan şey nedir biliryor musunuz? Bu Osmanlı'nınkine göre epeyce 'tehlikesiz' ve 'ehil' hale getirilmiş armayı dahi kullanmaya cesaret edemeyenlerin hal-i pür melâlleri.
Baksanıza, ressam Namık İsmail'in armasına kurt bile artık boynunu bükmüş,heybetini yitirmiş,korkutucu hiçbir vasfı kalmamış adeta bir ev köpeği durumunda.
Oysa Osmanlı armasının kılıç,mızrak,top,tüfek,çiçek buketi,adalet terazisi,terazinin üzerinde durduğu Kur'an-ı Kerim kaidesi,5 adet nişan (Cumhuriyet'in nişanı da yoktur bu arada onu söyleyeyim) ve etrafı aydınlatan bir güneş olduğu iddiasını merkeze oturması gibi tehlikeli iddiaların yeni rejimde barınması mümkün değildi de ondandır meşe dalı ve epey altlara gizlenmiş 'harbe' motifleriyle yetinilmesi.
''Ay yıldız var ya?'' diyor birisi.
Aşk olsun,o da nasılda değiştiremediğimiz birkaç Osmanlı sembolünden biri değilmiydi?
Bu arada aklıma Üstad Kadir Mısıroğlu'nun bir konuşması aklıma geldi.Üstad diyordu ki:''Mustafa Kemal bayrağıda değiştirmeye kalkmıştır ama değiştirememiştir biz Mustafa Kemal'in her yaptığını zarar her yapamadığını kar sayarız''. diye bir cümlesinide zikrediyorum hani o Ay yıldız var diyenlere.Mehmed Zeki  Pakalın,1946 yılında, yani İnönü'nün Cumhurbaşkanlığı devrinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılan Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü' nün ''Arma'' maddesinde şu şairi belirsiz beyitle söylemiş söyleceğini:
Arma kuvvettir bugün her millete,her devlete 
Arma olmazsa sözün geçmez bugün bundan öte.
Zaten beyit noktayı koyuyor.